15-01-2014
Tennissen in de hitte wél verantwoord

Verschillende tennissers hebben dinsdag de organisatoren van de Australian Open bekritiseerd omdat ze de spelers in Melbourne wedstrijden laten afwerken bij temperaturen van 40 graden en meer.

De Canadees Frank Dancevic (foto) viel wegens de extreme hitte flauw in zijn eersterondepartij tegen de Fransman Benoit Paire en moest medisch verzorgd worden. "Ze gaan gewoon door met het organiseren van wedstrijden in deze omstandigheden, tot iemand overlijdt", verklaarde de 29-jarige Dancevic aan de BBC. "Dit is inhumaan. In mijn leven heb ik al heel wat vijfsetters gespeeld. Als ik nu na anderhalve set een hitteberoerte krijg, dan is dat niet normaal."

Volgens Andy Murray kan het incident met Dancevic de reputatie van de Australian Open schaden. "De sport slaat geen goed figuur wanneer mensen in elkaar zakken", zo meldde 's werelds nummer vier op een persconferentie. "De omstandigheden zijn bijzonder lastig. Ik weet niet of dit veilig is. Er zijn voorbeelden in andere sporten, waarbij spelers ineenzakken, je wil natuurlijk niet dat er iets ernstig gebeurt bij iemand", besloot de 26-jarige Schot, die in de eerste ronde de Japanner Go Soeda in drie sets met 6-1, 6-1 en 6-3 naar huis stuurde.

De organisatie nam toch al enkele maatregelen. Zo duren de shifts van de ballenjongens en -meisjes maar 45 minuten in plaats van een uur, om niet te lang aan de hitte blootgesteld te worden. In de enkelwedstrijden bij de vrouwen en de junioren wordt er uitzonderlijk een pauze van 10 minuten toegelaten tussen de tweede en de derde set.

Echter, volgens Babette Pluim, bondsarts van de tennisbond, is het echter wel verantwoord om te spelen:
http://nos.nl/l/597540

Bronnen: nos.nl en vandaag.be 

Laatste nieuws
28
dec
2015
Wat bepaalt hoeveel je zweet?.. Lees meer
2
jul
2014
Koelvesten helpen Oranje.. Lees meer
26
mar
2014
Nieuwe artikelen over hittestress.. Lees meer