Lichaam

Bij metingen aan het lichaam zelf, zijn de volgende parameters interessant:

1. Kerntemperatuur
Wanneer de kerntemperatuur te ver stijgt, kunnen er gezondheidsrisico’s, afname in waakzaamheid en slechtere prestaties optreden. Wanneer de kerntemperatuur in de gaten gehouden kan worden, kan er ook ingegrepen worden wanneer deze te hoog dreigt op te lopen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een temperatuurpil, zoals de CorTemp van HQInc. Door de connectie met een externe ontvanger kant de werknemer of sporter continu in de gaten gehouden worden en kan er ingegrepen worden wanneer het fout lijkt te gaan. Ook kan er voor een niet-invasieve manier gekozen worden om de kerntemperatuur te monitoren. Door middel van een algoritme en het Kalmal filter.

2. Huidtemperatuur
Omdat het lichaam moeite krijgt met warmtetransport van binnen naar buiten wanneer de huidtemperatuur boven de 36°C uit komt, is dit ook een belangrijke parameter om te monitoren tijdens hittebelasting. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met het BioHarness van Zephyr.

3. Hartfrequentie
De hartfrequentie kan ook gebruikt worden om werknemers of sporters te monitoren tijdens hun bezigheden. Dit kan gedaan worden door alleen naar de hartfrequentie te kijken en te vergelijken met de maximale hartfrequentie om te mate van intensiteit te bepalen. Bij een hartslagmeter die iets meer variabelen meet, kan er bijvoorbeeld ook gekeken worden naar de hartslagvariabiliteit (HRV) en de heartrate reserve (HRR).

Laatste nieuws
28
dec
2015
Wat bepaalt hoeveel je zweet?.. Lees meer
2
jul
2014
Koelvesten helpen Oranje.. Lees meer
26
mar
2014
Nieuwe artikelen over hittestress.. Lees meer